Tuesday, September 25, 2012

ရဲယုိသီး


ရဲယုိသီးကို အေျခခံၿပီးထုတ္လုပ္ထားသည့္ ေဆးေတာင့္မ်ားႏွင့္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားသံုးစဲြျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ေဝဒနာရွင္မ်ားအတြက္ အက်ဳိးမ်ားစြာရိွႏိုင္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး အတုိင္ပင္ခံ ေဒါက္တာသန္းထြန္းက ေျပာသည္။
”ကင္ဆာေရာဂါကို ကုသတဲ့ အခါမွာအသံုးျပဳတဲ့ ေဆးဝါးအမ်ားစု ဟာလည္း ဒီအပင္ကေနလာတာ ျဖစ္တယ္။ ရဲယုိဟာ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ကုသေရးမွာ အစြမ္း အာနိသင္ အရိွဆံုးပဲ။ ေနာက္ပိုင္းမွာ ရဲယိုကေန ထုတ္လုပ္တဲ့ ကင္ဆာေဆးစြမ္းေကာင္းေတြ အ

မ်ားႀကီး ေပၚထြက္လာေတာ့မွာ ျဖစ္တယ္” ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာသည္။
ရဲယိုသီးစားသံုးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ဟန္႔တားေစႏုိင္သည့္ အဓိကေရာဂါမ်ားမွာ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ ကင္ဆာမ်ားပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
”ရဲယိုသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြက ခုခံအားစနစ္ကို တုိးတက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးတဲ့အတြက္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တုိက္ခုိက္ႏုိင္ စြမ္းရရိွလာမွာ ျဖစ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ရဲယိုသီးစားတဲ့ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ ေတြဟာ ရဲယိုသီးမစားတဲ့သူထက္ ပိုၿပီး သက္တမ္းရွည္စြာ ေနရမွာ ျဖစ္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားစနစ္ ေကာင္းေနတဲ့အတြက္ Secondary infection လို႔ေခၚတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြ၊ ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးေတြ အလြယ္တကူ ဝင္ေရာက္မလာႏုိင္ဖို႔ ကိုလည္း တားဆီးေပးႏုိင္ပါတယ္” ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာသည္။
ရဲယိုသီးကို အေနာက္တုိင္း ေဆးဝါး အသံုးျပဳေနသည့္ လူနာမ်ားလည္း အသံုးျပဳႏုိင္ေၾကာင္း ၄င္းကဆိုသည္။
”ပင္ကုိ ရဲယိုသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြနဲ႔ ေဆးဖက္ဝင္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ကင္ဆာလူနာကို ပိန္ခ်ဳံးမသြားေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးတယ္။ ကင္ ဆာေဝဒနာရွင္ေတြမွာ အဓိကေတြ႕ ရေလ့ရိွတဲ့ နာက်င္မႈေဝဒနာေတြ ကေနလည္း သက္သာေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးတယ္။ ဒါေတြအျပင္ အနာအက်က္ျမန္ေအာင္၊ ခႏၶာ ကိုယ္မွာ ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈေတြကို ျပန္ေကာင္းေအာင္လည္း ျပဳလုပ္ေပးပါတယ္။ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ေတြ အသံုးျပဳေနတဲ့ အေနာက္တုိင္းေဆးဝါးေတြကို ပိုမိုအစြမ္းအာနိသင္ ထက္ျမက္ေအာင္လည္း ကူညီေပးပါတယ္” ဟု ရဲယိုသီး၏ အသံုးဝင္မႈမ်ားကို အထက္ပါဆရာဝန္က ဆက္လက္ေျပာသည္။
ရဲယိုသီးသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ေရးပိုင္းမွာေရာ၊ ကုသေရးပိုင္းမ်ားမွာပါ အစြမ္းထက္သည့္ သဘာဝသစ္သီးျဖစ္ၿပီး၊ သူ႔အတိုင္းစား၍ရသည့္ အသီးျဖစ္သည့္အ တြက္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ားလည္း မရိွသေလာက္ နည္းပါးေၾကာင္း၊ မည္သည့္ကင္ဆာ အမ်ဳိးအစားကိုမဆို ရဲယိုကုိ စားသံုးပါက အလြန္အက်ဳိးရိွေၾကာင္း ေဒါက္တာ သန္းထြန္းက ထပ္ေလာင္းေျပာသည္။

No comments:

Post a Comment