Thursday, January 17, 2013

Sony Xperia J ကို Root ျပဳလုပ္ခ်င္သူေတြ အတြက္ Root ျပဳလုပ္ပံု



ယေန႔မွာ လူႀကိဳက္မ်ားလာၿပီး ေစ်းႏႈန္း ခ်ိဳသာသလို စြမ္းေဆာင္ရည္လည္း ျမင့္မားတဲ့ Sony Xperia J Handset ကို Root ျပဳလုပ္ခ်င္သူေတြ အတြက္ Root ျပဳလုပ္နည္းကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လုပ္ေဆာင္ရတာ ႐ိုးရွင္းၿပီး လြယ္ကူတာေၾကာင့္ အလြယ္တကူနဲ႔ လုပ္ေဆာင္ႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Sony Xperia J ကို Root ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ပထမဆံုး သင့္ဖုန္းရဲ႕ Build Number ကို အရင္ဆံုး စစ္ေဆးရပါမယ္။ သင္ Root ျပဳလုပ္မယ့္ Handset ရဲ႕ Build Number ဟာ 11.0.A.3.28 နဲ႔ 11.0.A.3.18 ျဖစ္မျဖစ္ အရင္ဆံုး ၾကည့္ရပါမယ္။ အထက္ေဖာ္ျပပါ Build Number ဆိုရင္ေတာ့ ေအာက္မွာ ေပးထားတဲ့ Tool နဲ႔ Xperia J ကို အလြယ္တကူ Root လုပ္ႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အထက္ပါ Build Number မဟုတ္ဘဲ 11.0.A.7.5 ဆိုရင္ေတာ့ ဒီ Tool နဲ႔အဆင္ေျပမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
သင့္ Handset ရဲ႕ Build Number ကို သိခ်င္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ Systems ေအာက္က About ေအာက္မွာ Build Number ဆိုတာ ရွိပါတယ္။ အဲဒီမွာ သြားေရာက္ ၾကည့္႐ႈႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Build Number ဟာ Root ျပဳလုပ္မယ့္ Tool နဲ႔ ကိုက္ညီတယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ Handset ဟာ ကြန္ပ်ဴတာနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္တဲ့အခါ သိဖို႔အတြက္ USB Debugging ကို Check လုပ္ထားေပးရပါမယ္။ USB Debugging ကို ဖြင့္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ Setting ေအာက္က Developer Options ေအာက္မွာ USB Debugging ကို ေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီမွာ အမွန္ျခစ္ေလး ထည့္ေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Root လုပ္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ http://forum.xda-developers.com/attachm ent.php?attachmentid=1541927&d= 1354812913 ဆိုတဲ့ Link ကိုသြားၿပီး Root_J.zip ဆိုတဲ့ ဖုိင္ကို အရင္ဆံုး Download ျပဳလုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Download ျပဳလုပ္ၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ ရရွိလာတဲ့ zip ဖိုင္ကို Extract ျပဳလုပ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Extract ျပဳလုပ္ၿပီး ထြက္လာတဲ့ Folder ထဲကို ဝင္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ သင့္ရဲ႕ Handset ကို ကြန္ပ်ဴတာနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ ေပးရပါမယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခုနက Extract ျပဳလုပ္ထားတဲ့ Folder အထဲက Runme.bat ဆိုတဲ့ ဖုိင္ေလးကို Double Click ႏွိပ္လိုက္ပါ။ Root ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ အထဲမွာပါတဲ့ ၫႊန္ၾကားခ်က္ေတြကို ဖတ္ၾကည့္ၿပီး ျပဳလုပ္ႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Linux အသံုးျပဳသူေတြအတြက္ကေတာ့ Runme.sh ဆိုတဲ့ ဖုိင္ကို Run ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ Terminal မွာ ျပထားတဲ့ Process ကို ခဏ ေစာင့္ၾကည့္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဖုိင္ေတြကို Backup ျပဳလုပ္မွာလား ေမးလာရင္ေတာ့ သင့္ Handset မွာ ဖိုင္ေတြကို Backup ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ ေရြးခ်ယ္ေပးလိုက္ပါ။ ခဏၾကာရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ Xperia J Handset ေလးဟာ Reboot က်သြားမွာျဖစ္ၿပီး၊ ျပန္တက္လာတယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ Handset ရဲ႕ App location List ထဲမွာ Super SU ဆိုတဲ့ Super Man ပံု Logo ေလးနဲ႔ Root ဖုိင္ကို ေတြ႕ျမင္ရ မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Super SU ဖုိင္ေလးကို ေတြ႕ရၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ Xperia J Handset ေလးဟာ Root လုပ္ၿပီးသြားၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။ Root ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ Handset ေလးအတြင္းကိုေတာ့ ျမန္မာစာေဖာင့္ထည့္သြင္းလို႔ ရၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အျခားေသာ Root Access ရွိမွ ထည့္သြင္းလို႔ရတဲ့ Application ေတြကိုလည္း ထည့္သြင္းႏိုင္ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ကုိးကား – အင္တာနက္ဂ်ာနယ္

Sony Company ရဲ့ အသစ္ထြက္…နာမည္ေက်ာ္ Xperia Z Theme မ်ားနွင့္ အၿခား Theme အလန္းမ်ား…(For Xperia Arc/Arc S)



ကၽြန္ေတာ္တို့ ဆိုနီ ရဲ့ ေနာက္ဆံုးထြက္ စမတ္ဖုန္းၿဖစ္တဲ့ Xperia Z Theme မ်ားအပါအ၀င္ အၿခာ Theme အလန္းေလးေတြတင္ရေအာင္ဗ်ာ :D
ဒီေကာင္ေလးကိုထည့္သြင္းဖို့ကေတာ့..မိမိတို့ဖုန္းမွာ..CWM တင္ၿပီး ၿဖစ္ေနရပါ့မယ္…။
မတင္ခင္မွာ..မိမိတို့ဖုန္းကို အရင္ Back up လုပ္ထားပါ 
CWM ကေန ထည့္သြင္းနည္းကေတာ့……….မိမိတို့ဖုန္းမွာ…CWMတင္ထားၿပီးၿဖစ္ရပါမယ္………။ဖုန္းကိုပါ၀ါပိတ္လိုက္ပါ….။ၿပီးဖုန္းပါ၀ါၿပန္ဖြင့္လိုက္ၿပီး…Sony Logo တတ္လာတဲ့အခါမွာ….Back Key(ၿမွားပံုေလး)ကိုဖိလိုက္လႊတ္လိုက္လုပ္ေပးပါ…..ထိုအခါ… CWM ထဲသို့၀င္ေရာက္သြားပါလိမ့္မည္……..။CWM ထဲတြင္…..Install From SD>Choose From SD>မိမိထားထားေသာ Zip ကို…..Enter(Home Key)ၿဖင့္နွိပ္လိုက္ပါ…(အေပၚေအာက္သြားလာမႈအတြက္….Volume up& Volume Downကိုအသံုးၿပဳပါ)။ Install Complete ဆိုၿပီးေပၚလာပါက….Back Key(ၿမွားပံုေလး)ၿဖင့္Reboot System now ကိုနွိပ္လိုက္ပါ……မိမိတို့ဖုန္း.ပါ၀ါတတ္လာၿပီး…Home Screenကိုေရာက္ပါက….ၿပီးဆံုးပါၿပီ…ခင္ဗ်ာ..။

ကဲ……Theme အလန္းေလးမ်ားရဲ့ Screen Shoot ကိုေလ့လာၾကည့္ရေအာင္ဗ်ာ… :D
CSlHN

ဒီေကာင္ေလးကိုေဒါင္းရန္ ဒီ Link ကို နွိပ္ပါ။

4FTMY

ဒီေကာင္ေလးကိုေဒါင္းရန္ ဒီ Link ကို နွိပ္ပါ။

sUzKw

ဒီေကာင္ေလးကိုေဒါင္းရန္ ဒီ Link ကို နွိပ္ပါ။

Qdw1Y

ဒီေကာင္ေလးကိုေဒါင္းရန္ ဒီ Link ကို နွိပ္ပါ။


AGSuY

ဒီေကာင္ေလးကိုေဒါင္းရန္ ဒီ Link ကို နွိပ္ပါ။

A2HrQ


ဒီေကာင္ေလးကိုေဒါင္းရန္ ဒီ Link ကို နွိပ္ပါ။

အားလံုးပဲ..ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစခင္ဗ်ာ……:D

Ever Gollie(Myanmar Mobile User Group)
https://www.facebook.com/ever.gollie?ref=tn_tnmn


File too large for the Destination file system Error အားေျဖရွင္းရန္




ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ဒီလို Error ေလးေပါ႔ဗ်ာ။  ႀကံဳခဲ႔ရတာေလးကို အေျဖရွာရင္းနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္႔မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ လည္း ျဖစ္ေနတာနဲ႔ ႀကံဳလို႔ ကၽြန္ေတာ္႔မိတ္ေဆြ ညီအစ္ကိုေမာင္ႏွမမ်ားကိုလည္း သိေစလိုတာနဲ႔ တင္ေပးလိုက္တာပါ.။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ FAT 32 ေတြျဖစ္တဲ႔ Flash Drives ေလးေတြမွာ အမ်ားဆံုး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ NTFS ကို အလြယ္ဆံုးေျပာင္းၿပီး Format ခ်တဲ႔ ပံုစံေလးကို ျပေပးပါ႔မယ္။ ေအာက္မွာ ၾကည္႔ရေအာင္ဗ်ာ။
          ကၽြန္ေတာ္တို႔ အရင္ဆံုး My Computer ကို Right-click ေထာက္ၿပီး Manage ကေန Computer Management ကို သြားပါမယ္။ 


Computer Management ကိုေရာက္ရင္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ Device Manager ဆုိတာေလးကို ေရြးေပးပါ႔မယ္။

ကၽြန္ေတာ္တို႔ ဒီ Device Manager ေလးကေနၿပီးေတာ႔  Disk Drives ဆိုတာေလးကို ေရြးပါမယ္။

ၿပီးတာနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရဲ႕ USB Device အမ်ိဳးအစားေလးကို ေရြးေပးပါ႔မယ္။ အဲ႔ဒီကေနၿပီးေတာ႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ရဲ႕ USB Device ေလးကို Right-click ေထာက္ၿပီး Properties ကို၀င္လိုက္ပါ။ 


အဲ႔ဒီကေနၿပီးေတာ႔ ဒုတိယေျမာက္ Tab ေလးျဖစ္တဲ႔ Policies Tab ေလးကို ေရြးလိုက္ပါ။ အဲ႔ဒီကေန ဒုတိယေျမာက္မွာရွိတဲ႔ Better Performance ေလးကို အမွန္ျခစ္ေလးေပးၿပီး OK ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ USB Stick ေလးကို Format ရိုက္ပါ႔မယ္။



Format ရိုက္တဲ႔ အခ်ိန္မွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔  NTFS ကိုေျပာင္းၿပီး Format ရို္က္ပါ႔မယ္။ ေအာက္မွာၾကည္႔လိုက္ပါဗ်ာ။ FAT 32 ( Default ) အစား NTFS ကိုေျပာင္းၿပီး Format ရိုက္ေပးလုိက္ပါ.။






ျပည္႔သြားတဲ႔အခ်ိန္ေရာက္ရင္ေတာ႔ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ရဲ႕ ထည္႔လို႔ရတဲ႔ ဖိုင္ကို ထည္႔လို႔ရသြားပါၿပီ။ အားလံုးပဲ ဒီေလာက္ဆိုအဆင္ေျပၾကမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ PDF ဖိုင္ေလးကိုေတာ႔ ေအာက္မွာ ႏွစ္ေနရာခြဲ တင္ေပးထားပါတယ္ ။ အဆင္ေျပမယ္႔လင္႔ခ္ေလး ကေနသာ ယူသြားလိုက္ပါဗ်ာ။

PDF File Download


 
အားလံုးပဲအဆင္ေျပက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ႏုိင္ၾကပါေစ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။

Monday, January 14, 2013

ေရွာင္ေစခ်င္သည္ တညင္းသီး


ေရွာင္ေစခ်င္သည္ တညင္းသီး 
*******************

အဆိပ္ေတြနဲ႔ အသီးအားလုံး သိၾကတဲ့ အသီးပါပဲ။ ႀကဳိက္တဲ. လူလည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမယ္ ထင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင္. အမ်ဳိးသမီးေတြ ျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ တညင္းသီးပါ။

တညင္းသီးကုိ English လုိ Djenkol Bean လုိ.ေခၚၿပီး၊ သူ.ရဲ. Scientific name ကေတာ. Pithecolobium -lobatum လုိ.ဆုိပါတယ္။ တညင္းသီးမွာ လူကုိ အက်ဳိးျပဳတဲ. ဗီတာမင္ ဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ႐ွိပါဘူး။ သူ.မွာ ပါ၀င္တာ ကေတာ.လူကုိ ဒုကၡေပး ႏုိင္တဲ. အဆိပ္ ဓာတ္ပါ။ တညင္းသီးမွာ Djenkolic acid ဆုိတဲ. အဆိပ္ေတြ ၀.၃% ကေန ၁.၃% အထိ ပါ၀င္ ပါတယ္။ တညင္းသီးဟာ အဆိပ္သင္. တတ္တဲ. အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီး အဆိပ္သင္.တာကုိ Djenkilismလုိ. ေခၚပါတယ္။ အဆုိး႐ြားဆုံး ကေတာ. ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံး တစ္ၿပဳိင္နက္ ပ်က္စီးၿပီး အသက္ ဆုံး႐ႈံးတဲ.အထိ ျဖစ္ႏုိင္တာပါပဲ။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ တညင္သီးေပါတဲ.ရခုိင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတုိင္း၊ ေ႐ြက်င္နဲ. သံေတာင္ႀကီး ေဒသေတြမွာ တညင္းသီး အဆိပ္သင္.မႈ အမ်ားဆုံး ေတြ.ရပါတယ္။ တညင္းသီးေပါတဲ. ရာသီမွာ အဆုိးဆုံးျဖစ္ၿပီး ႏွစ္စဥ္ အဆိပ္သင္. မႈေၾကာင္. အသက္ဆုံး႐ႈံး မႈေတြ ႐ွိပါတယ္။ အထူးသျဖင္. အဆိပ္သင္.တဲ.အခါ ေဆး႐ုံတက္ ေရာက္ၿပီး စနစ္တက် ကုသမႈ မခံယူရင္ ေသဆုံးဖုိ.လမ္းပုိမ်ားတယ္လုိ. ဆုိပါတယ္။

အဆိပ္သင္.ျခင္း

တညင္းသီး အဆိပ္ရဲ. ဖြဲ.စည္းပုံ ေမာ္လီက်ဳး ကေတာ. အပ္ေခ်ာင္း ပုံေလးေတြကုိ ပုတီးသီသလုိ သီထားတဲ. ပုံျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္႐ွည္ၿပီး တစ္ခုနဲ. တစ္ခု အလြယ္တကူ ခ်ိတ္တြယ္ ႏုိင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တုိ. ခႏၶာကုိယ္မွာ အဆိပ္ေတြ ၀င္လာရင္ အသည္းက ပ်က္ျပယ္ေအာင္ လုပ္ေပး ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ကေတာ. ခႏၶာကုိယ္က အညစ္အေၾကးေတြကုိ စြန္.ထုတ္ ေပးပါတယ္။ တညင္းသီး စားလုိက္ရင္ ပါ၀င္တဲ. အဆိပ္ေတြဟာ ေသြးထဲကုိ အရင္ေရာက္ သြားပါတယ္။ ၿပီးတဲ.အခါ အသည္းကုိ ေရာက္ပါတယ္။ အသည္းဟာ ခႏၶာကုိထဲကုိ ေရာက္လာတဲ. အဆိပ္ေတြကုိ ပ်က္ျပယ္ေအာင္ လုပ္ေပး ႏုိင္ေပမယ့္ တညင္းသီးမွာ ပါတဲ. အဆိပ္ကုိေတာ. ပ်က္ျပယ္ေအာင္ မလုပ္ႏုိင္ဘူးလုိ. ဆုိပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေက်ာက္ကပ္ကေန စြန္.ထုတ္ဖို. ႀကဳိးစား ရပါတယ္။ ဒါေပမယ္. တညင္းသီးအဆိပ္ေမာ္လီက်ဳးရဲ.တည္ေဆာက္ပုံေၾကာင္. ဆီးျပြန္ငယ္ေလးေတြ ပိတ္ဆုိ. တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အပ္ေခ်ာင္းပုံ အဆိပ္ ေမာ္လီက်ဳးေတြက ထုိးလုိ. ေသြးေၾကာေလးေတြ ေပါက္တတ္္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ဆီးသြားရင္ ေသြးပါတာ၊ ဆီးသြား နည္းတာေတြ ျဖစ္လာပါမယ္။ ပုိၿပီးဆုိးလာတဲ. အခါ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ၿပီး ဆီးလုံး၀ သြားလုိ.မရ ျဖစ္လာပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံးက ဆီးမထြက္ႏုိင္လုိ. တင္းလာၿပီး မခံမရပ္ ႏုိင္ေအာင္ နာက်င္လာပါမယ္။ ေသြးထဲမွာ Ureaနဲ.အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားလာၿပီး ေဆး႐ုံကုိ အခ်ိန္မီ တက္ေရာက္ ကုသမႈမခံယူရင္ အသက္ ေသဆုံး ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါကုိ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း (Acuterenal failure)လုိ. ေခၚပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ သန္.စင္စက္ (Renal dialysis) နဲ. အခ်ိန္မီကုသ ႏုိင္မွသာ အျမန္ဆုံး သက္သာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

တညင္းသီးစားမယ္ဆုိရင္

တညင္းသီးမွာ ပါတဲ. အဆိပ္ဓာတ္ဟာ ေရမွာ အနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္၀င္တဲ. အဆိပ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းက ၀.၅% သာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ျပဳတ္လုိက္ရင္ အဆိပ္ဓာတ္ နည္းနည္းသာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး ျပည္.၀ သြားတဲ. အတြက္ အဆိပ္ေတြ ထပ္ၿပီး မေပ်ာ္ႏုိင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္. ေရနဲ.ျပဳတ္တဲ.အခါ တစ္ႀကိမ္တည္းနဲ. မလုံေလာက္ပါဘူး။ အနည္းဆုံး သုံးႀကိမ္မွ ငါးႀကိမ္ထိ ေရမ်ားမ်ားနဲ. ျပဳတ္ရမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ ျပဳတ္ၿပီ တဲ. ေရေတြကုိလည္း သြန္ပစ္ၿပီး ေရအသစ္နဲ. ထပ္ျပဳတ္ရမွာပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ. အႏၱရယ္ ေတာ္ေတာ္ ေလ်ာ.သြားမွာပါ။ တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ 300ֹC ေက်ာ္မွသာ ဓာတ္ျပယ္ ပ်က္စီးပါတယ္။ ေရဆူမွတ္ဟာ 100ֹC သာ႐ွိတာေၾကာင္. ဘယ္လုိမွ ဓာတ္မျပယ္ ႏုိင္ပါဘူး။ တကယ္လုိ.မ်ား မီးဖုတ္ၿပီး စားရင္ အဆိပ္ေတြဟာ ဓာတ္လည္း မျပယ္၊ အျပင္လည္း မေရာက္ေတာ. 100% ခႏၶာကုိယ္ထဲ ေရာက္ၿပီး ဒုကၡေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ဆားရည္မွာ ၾကာၾကာစိမ္ၿပီး စာရင္ေတာ. အဆိပ္ေတြ ေတာ္ေတာ္ေလး ေလ်ာ.နည္း သြားတယ္ လုိ.ဆုိပါတယ္။

တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ ဆားရည္မွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္၀င္ပါတယ္။ သိပၸံနည္းအရ pH မ်ားေလေလ ေပ်ာ္၀င္မႈ Solubility မ်ား ေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။

အနံ.ျပင္းျပင္း၊ အဆိပ္ျပင္းျပင္း

တညင္းသီး စားၿပီးတဲ.အခါ ပါးစပ္မွာ နံေနတာ၊ ဆီးသြားရင္ အနံ.ဆုိးတာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အဆိပ္ေတြ၀င္ေနၿပီလုိ.ဆုိလုိတာပါပဲ။ တညင္းသီးအဆိပ္နဲ.ပတ္သက္ၿပီး WHO(1970), South East Journal of Tropical Medicine (1978) စသျဖင္. ထုတ္ျပန္ ေရးသား ထားတာေတြလည္း ႐ွိပါတယ္လုိ. ဆုိတယ္။ ဒါေၾကာင္.စားၿပီးရင္ ခႏၶာကုိယ္ကုိလည္း ဒုကၡေပးသလုိ အိမ္သာထဲမွာလည္း အနံ.ဆုိးေပးတဲ. ဒီလုိအသီးကုိ တတ္ႏုိင္ သမွ်ေတာ့ မစားသင့္ဘူးလုိ႔ ထင္ပါတယ္။

(ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္)

ျမ၀တီတြင္ ေဖာ္ျပေသာ သတင္းကို မူရင္းအတိုင္း မွ်ေ၀ပါသည္။
ေရွာင္ေစခ်င္သည္ တညင္းသီး
*******************

အဆိပ္ေတြနဲ႔ အသီးအားလုံး သိၾကတဲ့ အသီးပါပဲ။ ႀကဳိက္တဲ. လူလည္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမယ္ ထင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင္. အမ်ဳိးသမီးေတြ ျဖစ
္မယ္ ထင္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ တညင္းသီးပါ။

တညင္းသီးကုိ English လုိ Djenkol Bean လုိ.ေခၚၿပီး၊ သူ.ရဲ. Scientific name ကေတာ. Pithecolobium -lobatum လုိ.ဆုိပါတယ္။ တညင္းသီးမွာ လူကုိ အက်ဳိးျပဳတဲ. ဗီတာမင္ ဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ႐ွိပါဘူး။ သူ.မွာ ပါ၀င္တာ ကေတာ.လူကုိ ဒုကၡေပး ႏုိင္တဲ. အဆိပ္ ဓာတ္ပါ။ တညင္းသီးမွာ Djenkolic acid ဆုိတဲ. အဆိပ္ေတြ ၀.၃% ကေန ၁.၃% အထိ ပါ၀င္ ပါတယ္။ တညင္းသီးဟာ အဆိပ္သင္. တတ္တဲ. အစားအစာ တစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီး အဆိပ္သင္.တာကုိ Djenkilismလုိ. ေခၚပါတယ္။ အဆုိး႐ြားဆုံး ကေတာ. ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံး တစ္ၿပဳိင္နက္ ပ်က္စီးၿပီး အသက္ ဆုံး႐ႈံးတဲ.အထိ ျဖစ္ႏုိင္တာပါပဲ။ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ တညင္သီးေပါတဲ.ရခုိင္ျပည္နယ္၊ ကရင္ျပည္နယ္၊ ပဲခူးတုိင္း၊ ေ႐ြက်င္နဲ. သံေတာင္ႀကီး ေဒသေတြမွာ တညင္းသီး အဆိပ္သင္.မႈ အမ်ားဆုံး ေတြ.ရပါတယ္။ တညင္းသီးေပါတဲ. ရာသီမွာ အဆုိးဆုံးျဖစ္ၿပီး ႏွစ္စဥ္ အဆိပ္သင္. မႈေၾကာင္. အသက္ဆုံး႐ႈံး မႈေတြ ႐ွိပါတယ္။ အထူးသျဖင္. အဆိပ္သင္.တဲ.အခါ ေဆး႐ုံတက္ ေရာက္ၿပီး စနစ္တက် ကုသမႈ မခံယူရင္ ေသဆုံးဖုိ.လမ္းပုိမ်ားတယ္လုိ. ဆုိပါတယ္။

အဆိပ္သင္.ျခင္း

တညင္းသီး အဆိပ္ရဲ. ဖြဲ.စည္းပုံ ေမာ္လီက်ဳး ကေတာ. အပ္ေခ်ာင္း ပုံေလးေတြကုိ ပုတီးသီသလုိ သီထားတဲ. ပုံျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္႐ွည္ၿပီး တစ္ခုနဲ. တစ္ခု အလြယ္တကူ ခ်ိတ္တြယ္ ႏုိင္ပါတယ္။ က်ေနာ္တုိ. ခႏၶာကုိယ္မွာ အဆိပ္ေတြ ၀င္လာရင္ အသည္းက ပ်က္ျပယ္ေအာင္ လုပ္ေပး ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ကေတာ. ခႏၶာကုိယ္က အညစ္အေၾကးေတြကုိ စြန္.ထုတ္ ေပးပါတယ္။ တညင္းသီး စားလုိက္ရင္ ပါ၀င္တဲ. အဆိပ္ေတြဟာ ေသြးထဲကုိ အရင္ေရာက္ သြားပါတယ္။ ၿပီးတဲ.အခါ အသည္းကုိ ေရာက္ပါတယ္။ အသည္းဟာ ခႏၶာကုိထဲကုိ ေရာက္လာတဲ. အဆိပ္ေတြကုိ ပ်က္ျပယ္ေအာင္ လုပ္ေပး ႏုိင္ေပမယ့္ တညင္းသီးမွာ ပါတဲ. အဆိပ္ကုိေတာ. ပ်က္ျပယ္ေအာင္ မလုပ္ႏုိင္ဘူးလုိ. ဆုိပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေက်ာက္ကပ္ကေန စြန္.ထုတ္ဖို. ႀကဳိးစား ရပါတယ္။ ဒါေပမယ္. တညင္းသီးအဆိပ္ေမာ္လီက်ဳးရဲ.တည္ေဆာက္ပုံေၾကာင္. ဆီးျပြန္ငယ္ေလးေတြ ပိတ္ဆုိ. တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အပ္ေခ်ာင္းပုံ အဆိပ္ ေမာ္လီက်ဳးေတြက ထုိးလုိ. ေသြးေၾကာေလးေတြ ေပါက္တတ္္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ဆီးသြားရင္ ေသြးပါတာ၊ ဆီးသြား နည္းတာေတြ ျဖစ္လာပါမယ္။ ပုိၿပီးဆုိးလာတဲ. အခါ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ၿပီး ဆီးလုံး၀ သြားလုိ.မရ ျဖစ္လာပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခုစလုံးက ဆီးမထြက္ႏုိင္လုိ. တင္းလာၿပီး မခံမရပ္ ႏုိင္ေအာင္ နာက်င္လာပါမယ္။ ေသြးထဲမွာ Ureaနဲ.အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားလာၿပီး ေဆး႐ုံကုိ အခ်ိန္မီ တက္ေရာက္ ကုသမႈမခံယူရင္ အသက္ ေသဆုံး ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါကုိ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း (Acuterenal failure)လုိ. ေခၚပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ သန္.စင္စက္ (Renal dialysis) နဲ. အခ်ိန္မီကုသ ႏုိင္မွသာ အျမန္ဆုံး သက္သာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

တညင္းသီးစားမယ္ဆုိရင္

တညင္းသီးမွာ ပါတဲ. အဆိပ္ဓာတ္ဟာ ေရမွာ အနည္းငယ္သာ ေပ်ာ္၀င္တဲ. အဆိပ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ေပ်ာ္၀င္ႏႈန္းက ၀.၅% သာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ျပဳတ္လုိက္ရင္ အဆိပ္ဓာတ္ နည္းနည္းသာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး ျပည္.၀ သြားတဲ. အတြက္ အဆိပ္ေတြ ထပ္ၿပီး မေပ်ာ္ႏုိင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္. ေရနဲ.ျပဳတ္တဲ.အခါ တစ္ႀကိမ္တည္းနဲ. မလုံေလာက္ပါဘူး။ အနည္းဆုံး သုံးႀကိမ္မွ ငါးႀကိမ္ထိ ေရမ်ားမ်ားနဲ. ျပဳတ္ရမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ ျပဳတ္ၿပီ တဲ. ေရေတြကုိလည္း သြန္ပစ္ၿပီး ေရအသစ္နဲ. ထပ္ျပဳတ္ရမွာပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ. အႏၱရယ္ ေတာ္ေတာ္ ေလ်ာ.သြားမွာပါ။ တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ 300ֹC ေက်ာ္မွသာ ဓာတ္ျပယ္ ပ်က္စီးပါတယ္။ ေရဆူမွတ္ဟာ 100ֹC သာ႐ွိတာေၾကာင္. ဘယ္လုိမွ ဓာတ္မျပယ္ ႏုိင္ပါဘူး။ တကယ္လုိ.မ်ား မီးဖုတ္ၿပီး စားရင္ အဆိပ္ေတြဟာ ဓာတ္လည္း မျပယ္၊ အျပင္လည္း မေရာက္ေတာ. 100% ခႏၶာကုိယ္ထဲ ေရာက္ၿပီး ဒုကၡေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ တညင္းသီးကုိ ဆားရည္မွာ ၾကာၾကာစိမ္ၿပီး စာရင္ေတာ. အဆိပ္ေတြ ေတာ္ေတာ္ေလး ေလ်ာ.နည္း သြားတယ္ လုိ.ဆုိပါတယ္။

တညင္းသီး အဆိပ္ဟာ ဆားရည္မွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္၀င္ပါတယ္။ သိပၸံနည္းအရ pH မ်ားေလေလ ေပ်ာ္၀င္မႈ Solubility မ်ား ေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။

အနံ.ျပင္းျပင္း၊ အဆိပ္ျပင္းျပင္း

တညင္းသီး စားၿပီးတဲ.အခါ ပါးစပ္မွာ နံေနတာ၊ ဆီးသြားရင္ အနံ.ဆုိးတာေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ အဆိပ္ေတြ၀င္ေနၿပီလုိ.ဆုိလုိတာပါပဲ။ တညင္းသီးအဆိပ္နဲ.ပတ္သက္ၿပီး WHO(1970), South East Journal of Tropical Medicine (1978) စသျဖင္. ထုတ္ျပန္ ေရးသား ထားတာေတြလည္း ႐ွိပါတယ္လုိ. ဆုိတယ္။ ဒါေၾကာင္.စားၿပီးရင္ ခႏၶာကုိယ္ကုိလည္း ဒုကၡေပးသလုိ အိမ္သာထဲမွာလည္း အနံ.ဆုိးေပးတဲ. ဒီလုိအသီးကုိ တတ္ႏုိင္ သမွ်ေတာ့ မစားသင့္ဘူးလုိ႔ ထင္ပါတယ္။

(ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္)

ျမ၀တီတြင္ ေဖာ္ျပေသာ သတင္းကို မူရင္းအတိုင္း မွ်ေ၀ပါသည္။